ÇİMENTO
Su ile karıştırıldığında hidratasyon reaksiyonları ve prosesler nedeniyle priz alıp sertleşen bir hamur oluşturan, sertleşme sonrası suyun altında bile dayanımını ve kararlığını koruyan, inorganik ve ince öğütülmüş hidrolik bağlayıcıdır. ( TS EN 197-1/ MART 2002 ) Çimento, esas olarak, doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzeme olarak tanımlanır. Hidrolik bağlayıcı maddeler, su ile reaksiyonu sonucu sert bir kütle oluşturduktan sonra su içerisinde dağılmayan, sertliğini ve mukavemetini muhafaza eden veya artıran bağlayıcı maddelerdir.
NEDEN ÇİMENTO?
En önemli beton bileşeni olan çimento yüksek bağlayıcı özelliğe sahip, kolay ulaşılabilir, dayanıklı ve bilinen en ekonomik yapı malzemesi olmasından dolayı tercih edilmektedir. Kullanım alanına bağlı olarak doğru tipte çimento seçimi ve uygun üretim şartları ile üretilen beton yapılar katı/sağlam/eğilmez olması nedeniyle güvenli, korozyona ve dış etkilere karşı dayanıklı olmasının yanı sıra uzun ömürlüdür.
ÇİMENTO NERELERDE KULLANILIR
BETON
Beton, agrega ( ince ve kaba agrega ), çimento ve suyun, kimyasal ve mineral katkı maddeleri ilave edilerek veya edilmeden homojen olarak üretim teknolojisine uygun olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan önemli bir yapı malzemesidir.
Hazır beton, Kullanıcıya teslim edilmek üzere hazırlanmış, plastik ve sertleşmemiş durumdaki betondur. Hazır betonu klasik yöntemlerle elde edilen ( elle veya betonyer ile ) betondan ayıran temel unsur, hazır betonun modern tesislerde bilimsel yöntemlerle, standartlara uygun olarak üretilmesidir.
Hazır beton kullanıcısının hazır betonda arayacağı nitelikler TS EN 206’da yer almaktadır. Hazır beton üretiminin su ölçme ve karıştırma işlemlerinin santralda veya transmikserde yapılmasına göre kuru sistem ve yaş sistem olmak üzere iki farklı şekli bulunmaktadır.
Kuru karışımlı hazır beton, agrega ve çimentosu beton santralinde ölçülüp santralde veya transmikserde karıştırılan, suyu ve varsa kimyasal katkısı ise teslim yerinde ölçülüp karıştırılarak ilave edilen hazır betondur. Kuru karışımlı hazır betonda şantiyede karışıma verilen su miktarına (formülde öngörülenden daha fazla olmamasına) ve karıştırma süresine (homojen bir karışım için yeterli süre) özel itina gösterilmesi gerekmektedir.
Yaş karışımlı hazır beton, su dahil tüm bileşenleri beton santralinde ölçülen ve karıştırılan hazır betondur.
Hazır Betonun kalitesini belirleyen 5 temel aşama söz konusudur.
1. Tasarım
2. Üretim
3. Taşıma
4. Yerleştirme
5. Bakım ve Kür
Bunlardan ilk üç aşama hazır beton üreticisi, son iki aşama ise tüketici tarafından yerine getirilmektedir. Günümüzde gelişmiş ülkelerdeki tüm betonarme inşaatlarda HAZIR BETON kullanılmaktadır.
HAZIR BETON KULLANIM ALANLARI
Hazır beton, günümüzde en çok kabul gören yapı malzemelerinden olan betonun kullanıldığı her yapıda, kullanım alanına sahiptir. Konvansiyonel betona göre işçilikten, zamandan tasarruf sağlayıp, çağdaş bir çalışma imkanı sunar.
Köprü, baraj, yol gibi alt yapı inşaatları, fabrikalar, toplu konutlar, konutlar gibi yapı projelerinde hazır beton kullanılmaktadır.
Tam otomasyonlu üniteler ile makine araç gereçleri sayesinde insan hatalarını yok etmek ve lineer üretim sağlamak amacıyla planlı, programlı girdi kontrolleri yapılarak imalat öncesi, imalat sırası ve imalat sonrasında bir dizi faaliyetler yürütülerek inşaat sektörü için KALİTELİ, GÜVENLİ, STANDARTLARA UYGUN BETON, ASBETON HAZIR BETON TESİSLERİNDE ÜRETİLMEKTEDİR.
HAZIR BETONUN FAYDA VE ÜSTÜNLÜKLERİ
İnşaat Demiri
Nervürlü demir farklı ülkelerde kendi standartlarına uygun olarak üretilmekte ve bazı farklılıklar göstermektedir. Zaman içinde gelişen nervürlü demirin bazı mekanik özellikleri zaman içinde gelişmiş ve yüksek kaliteye ulaşmıştır. Gelişen üretim yöntemleri ile Maliyeti ve üretim süresi düşmüş, kalitesi ve üretim miktarı artmıştır. Nervürlü inşaat demirlerinin bazı özelliklerinin değişmesi ise ihtiyacın fazlalaşması ve daha ekonomik demirlere gerek duyulmasıdır. İnşaatın, statik yükü veya dinamik yükü göz önünde tutulan en önemli noktası inşaat çeliğinin akma dayanıklılığıdır. Ayrıca, son zamanlarda kullanılan demirin uzaması ve çekme dayanımı da göz önünde bulundurulmaktadır.
Kalite Bilgisi:
Demir çelik malzemelerde kalite farklılığını anlamak çok kolaydır. Demir çelik ürünlerinin, belli bir karakteristik yapısı vardır. Silis, Kurşun, Karbon , Kalay ve buna benzer cevherlerin belli oranlarda karışımıyla demir çelik ürünleri elde edilir. Bu metaller kullanılan demir içinde bulunmaktadır.
ANALİZ DERECELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Bazı kimyasal katkı maddeleri eklenerek
Sıcak işlemler ve Soğuk işlemler uygulanarak
Nervürlü demirinde bulunan Mangan ( Mn ) ve Karbon ( C ) oranlarının artırmanın ve sıcak soğuk işlemlerin üretilen demirin kalitesine etkileri.
Demir içinde bulunan karbon miktarının artması, dayanıklılığı iyi yönde etkilerken, kaynak tutma özelliğini zıt yönde etkilemekte ve demiri kırılganlaşmaktadır. İnşaat demiri üretim standardında, demir içinde bulunan karbon oranının % 25 den az olması gerekmektedir. Kaynaklanabilirlik özelliği özellikle prefabrik yapıların üretiminde öne çıkmaktadır. Ayrıca yüksek karbon oranı, demirde gevrekliğe neden olacağından, demir imalat aşamasında kıvrılma ve bükülmelerde, çatlayacak ve/veya kırılacaktır. Nervürlü inşaat demiri esnekliği Manganın dışında, Nb , Va, Vo,vb. alaşım elementleri kullanarak sağlanmaktadır. İnşaat demiri kalitesini arttırmanın bir yolu da, sıcak haddelenmiş nervürlü inşaat demirine daha sonradan burma, çekme gibi soğuk işlemler uygulamaktır. İşlenmesinde, üretim zamanını düşüren bu yöntemler, fazladan bir işlem olması nedeniyle maliyeti arttırmaktadır. Kontrollü sulu soğutma sistemi ile , sıcak haddelenen inşaat demirinin, üretimden çıktıktan hemen sonra su vermek ve daha sonrasında iç ısısı ile temperlemektir. Kontrollü su soğutma yönteminde, sıcak haddelenen inşaat demiri tezgah hattından çıktıktan hemen sonra, özel dizayn edilmiş su verme ünitesine girmektedir. Ünite içinde, hızlı bir soğumaya maruz kalan inşaat demiri dışında, kalınlığı su verme süresine bağlı olarak değişen, martenzit bir kabuk oluşur. Martenzit küçük tanecikli bir yapıya sahiptir.Çok serttir ancak kırılgan bir yapıya sahiptir. Isıl işleme tabi tutulması gerekmektedir.
Tüm ihtiyaçlarınız için firmamızdan teklif alarak güvenilir ve profesyonel hizmet alabilirsiniz.
Teklif FormuSen de kendine güveniyorsan hemen bizimle iletişime geç ekibimize katıl.
Kariyer Başvurusu